Kapadokya Yeraltı Şehirleri
  1. Anasayfa
  2. Coğrafya

Kapadokya Yeraltı Şehirleri

0

Binlerce yıllık tarihi ile kadim uygarlıklara ev sahipliği yapan Kapadokya Bölgesinin her gün bir yenisi ortaya çıkan yeraltı şehirlerini sizler için derledik.

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Nevşehir’in güneyindeki yol, sizi sırasıyla Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirlerine götürür. Kaymaklı Kalesi’nin derinliklerinde yer alan Kaymaklı yeraltı şehri, yeryüzünün altına 4 kat oyulmuş labirent bir tünel ve odalara sahiptir. Birinci kat ahır olarak kullanılırken, diğer katlar yaşam alanlarını, bir kiliseyi ve mezarları içermektedir. Kaymaklı halkının evleri yeraltı şehrinin yüze yakın tüneli ile bağlantısı bulunmaktadır. Bu nedenle güvenli gezi için bu tünellerin büyük bir çoğunluğu kapatılmıştır. Kaymaklı Yeraltı Şehrinin ne kadar bir alanı kapsadığı tam olarak bilinmemesine karşın girişleri büyük sürgü taşları ile kapatılmış 4 adet şehir kapısı tespit edilmiştir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde bulunan Derinkuyu Yeraltı Şehri, tüm turistlerin mutlaka ziyaret etmek isteyeceği en güzel yerlerden biridir. Antik çağlarda yerel halk tarafından yağmalama veya saldırılardan korunmak için yapılmıştır. Derinkuyu yeraltı şehrinin derinliği yaklaşık 85 metredir. Bu gizemli yeraltı şehri ahırlar, şırahaneler, yemekhane, kiliseler, erzak depoları gibi bir yeraltı şehrinde bulunması gereken tüm özelliklere sahiptir. Mekanlar havalandırma bacasının etrafına yapılmış, bu aynı zamanda su kuyusu olarak da kullanılmıştır. Yaklaşık 30 bin kişiyi barındıracak büyüklükteki bir metropol yeraltı şehri olan Derinkuyu’nun en alt 8. Katında haç planlı kilisesi bulunmaktadır. 1965 yılında açılan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin ziyaretçinin güvenli bir şekilde gezebilmesi için yalnızca yüzde onu ziyarete açıktır.

Özkonak Yeraltı Şehri

Özkonak belde merkezinde bulunan Yeraltı Şehri, Avanos’a 14 km uzaklıktadır. Volkanik granit tüf tabakalarının oldukça yoğun olduğu İdiş Dağı’nın kuzey yamaçlarında kurulmuştur. Sadece iki katlı olan Yeraltışehrinin mekanları birbirlerine tünellerle bağlanmıştır. Giriş katı diğer yeraltı şehirlerinde olduğu gibi ahır olarak kullanılmıştır.

Derinkuyu ve Kaymaklı yeraltı şehirlerinden farklı olarak, katlar arası iletişim için 5cm çapında haberleşme delikleri bulunmaktadır. Bir başka farklılık da tünellerin hemen üzerine savunma amacıyla kızgın yağ dökmek için küçük kanallar açılmış olmasıdır.

Mazı Yeraltı Şehri

Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin doğusunda, Ürgüp’ün 18 km güneyinde antik adı “Mataza” olan Mazı köyü yer alır. Mazı Yeraltı Şehri’nde, 4 ayrı giriş bulunmuştur. Ana girişe düzensiz taşlardan yapılmış bir koridordan geçmektedir. Kısa koridordaki büyük sürgü taşı, yeraltı şehrinin giriş ve çıkışının güvenli olmasını sağlamaktadır. İç kısımdaki küçük alan, sürgü taşının kolay kaymasını kolaylaştırmak için yapılmıştır. Ahırlardan geçilen kısa bir koridordan yeraltı şehrinin kilisesine ulaşılır. Kaymaklı Yeraltı Şehri’ndeki kiliseden farklı olarak Mazı’da kilise apsisi uzun kenar köşesine oyulmuş ve cepheleri kabartmalarla süslenmiştir. Bu alandaki bacadan yeraltı şehrinin diğer gizemli mekanlarına ulaşılabilmektedir. Yeraltı şehrinin 3 katı temizlenmiş ve ziyarete açılmıştır. Ancak çok daha geniş alanları kapsaması kuvvetli ihtimaldir. Tatlarin Acıgöl ilçesinin 10 km kuzeyinde yer alan Tatlarin beldesi; yer altı şehri, kiliseleri ve konut mimarisiyle Kapadokya’nın bir başka büyüleyici noktasıdır. “Kale” adı verilen tepenin yamacında yer almaktadır. İki nefi, iki apsisi ve beşik kemeri olan kilisenin narteksi çökmüştür. İyi korunmuş duvar resimlerindeki sahneler birbirinden panellerle ayrılmıştır. Zeminde koyu gri, tasvirlerde mor, hardal ve kırmızı renkler kullanılmıştır. 1991 yılında ziyaretçilere açılan yeraltı şehri, mekanlarının büyüklüğü, yiyecek depolarının sayısı ve kiliselerin bolluğu nedeniyle askeri bir garnizon veya manastır kompleksini akla getirmektedir. Halen iki katı gezilebilen yeraltı şehrinin en önemli özelliği, diğer yeraltı şehirlerinde henüz keşfedilmeyen bir tuvalete sahip olmasıdır.

Tatlarin Yeraltı Şehri

Tatlarin Acıgöl ilçesinin 10 km kuzeyinde yer alan Tatlarin beldesi; yer altı şehri, kiliseleri ve konut mimarisiyle Kapadokya’nın bir başka büyüleyici noktasıdır. “Kale” adı verilen tepenin yamacında yer almaktadır. İki nefi, iki apsisi ve beşik kemeri olan kilisenin narteksi çökmüştür. İyi korunmuş duvar resimlerindeki sahneler birbirinden panellerle ayrılmıştır. Zeminde koyu gri, tasvirlerde mor, hardal ve kırmızı renkler kullanılmıştır. 1991 yılında ziyaretçilere açılan yeraltı şehri, mekanlarının büyüklüğü, yiyecek depolarının sayısı ve kiliselerin bolluğu nedeniyle askeri bir garnizon veya manastır kompleksini akla getirmektedir. Halen iki katı gezilebilen yeraltı şehrinin en önemli özelliği, diğer yeraltı şehirlerinde henüz keşfedilmeyen bir tuvalete sahip olmasıdır.

Bölgenin Diğer Yeraltı şehirleri ve ayrıntılı bilgiler için kategorimizi inceleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir
Uçhisar